Anselm Abdàllah. La doble fidelitat és un llibret que Guillem Frontera dedica a la figura d'Anselm Turmeda, una figura singular en les lletres catalanes. Turmeda, mallorquí de naixement, ingressa a l'ordre dels franciscans i estudia teologia, física i astrologia a Lleida, Bolonya i probablement també a París. Cap als trenta-cinc anys, però, es converteix a l'islamisme i s'estableix a Tunis, on arriba a ocupar càrrecs importants.
És autor del Llibre de bons amonestaments (1398), un recull de consells morals escrits en versos de rima fàcil, que té una gran difusió a les escoles d'arreu dels Països Catalans fins ben entrat el segle XIX. També escriu Cobles de la divisió del Regne de Mallorques (1398), un poema al·legòric de 123 estrofes; i un seguit de Profecies (1404-1407), on fa al·lusió a la política i la religió. Se li atribueix l'autoria del recull de refranys Llibre de tres (1405-1407). La seva obra més coneguda és Disputa de l'ase (1418), una narració satírica d'una gran agilitat expressiva, on l'autor discuteix amb un ase sobre la superioritat de l'home enfront dels animals. També escriu una obra en àrab, Tuhfat al-'aribfi radd 'alà ahl al-salib (1420), on descriu la seva conversió a l'islamisme, la vida dels sultans que l'acullen, i un seguit d'arguments contra el cristianisme.
Representa, segurament, el cas únic d'un escriptor que escriu en una llengua europea i en llengua àrab, i que ha reeixit en ambdues literatures.
Guillem Frontera (Ariany, 1945) s'inicià en la literatura amb els llibres poemes de
A ritme de mitja mort (1965) i
Els temps feixuc (1966, premi Ciutat de Palma). Posteriorment es dedicà a la novel·la:
Els carnissers (1968, premi Ciutat de Palma),
Cada dia que calles (1969),
Rera els turons del record (1970),
Tirannosaurus (1977),
La ruta dels cangurs (1979),
Una dolça tardor (1984) i
Un cor massa madur (1993); a més, és autor de llibres de relats i de guies de viatge,i de nombrosos guions originals i d'adaptacions per a la ràdio i la televisió i ha fet incursions en el teatre. Com a periodista, col·labora en premsa escrita amb articles d'opinió.
Anselm Abdàllah. La doble fidelitat es un librillo que Guillem Frontera dedica a la figura de Anselm Turmeda, una figura singular en las letras catalanas. Turmeda, mallorquín de nacimiento, ingresa en la orden de los franciscanos y estudia teología, física y astrología en Lérida, Bolonia y probablemente también en París. Pero hacia los treinta y cinco años se convierte al islamismo y se establece en Túnez, donde llega a ocupar cargos importantes.
Es autor del Llibre de bons amonestaments (1398), una recopilación de consejos morales escritos en versos de rima fácil, que tiene una gran difusión en las escuelas de todos los rincones de los Países Catalanes hasta muy entrado el siglo XIX. También escribe Cobles de la divisió del Regne de Mallorques (1398), un poema alegórico de 123 estrofas, y una serie de Profecies (1404-1407), donde alude a la política y la religión. Se le atribuye la autoría de la recopilación de refranes Llibre de tres (1405-1407). Su obra más conocida es Disputa de l'ase (1418), una narración satírica de una gran agilidad expresiva, en la que el autor discute con un asno sobre la superioridad del hombre frente a los animales. También escribe una obra en árabe, Tuhfat al-'aribfi radd 'alà ahl al-salib(1420), en la que describe su conversión al islamismo, la vida de los sultanes que lo acogen, y una serie de argumentos contra el cristianismo.
Representa, seguramente, el caso único de un escritor que escribe en una lengua europea y en una lengua árabe, y que ha tenido éxito en ambas literaturas.
Guillem Frontera (Ariany, 1945) se inició en la literatura con los libros de poesía A ritme de mitja mort (1965) y El temps feixuc (1966, premio Ciutat de Palma). Posteriormente se dedicó a la novela: Els carnissers (1966, premio Ciutat de Palma), Cada dia que calles (1969), Rera els turons del record (1970), Tirannosaurus (1977), La ruta dels cangurs (1979), Una dolça tardor (1984) y Un cor massa madur (1993). Además es autor de libros de relatos y de guías de viaje, y de numerosos guiones originales y de adaptaciones para la radio y la televisión, y ha hecho incursiones en el teatro. Como periodista colabora en prensa escrita con artículos de opinión.