Els estudis sobre temes religiosos certament no són gaire corrents dins la bibliografia històrica, però el cert és que arribar a entendre el comportament religiós i la mentalitat d'una societat ens pot ajudar a conèixer-la. Si aquests tipus d'estudis són poc freqüents en l'àmbit general, encara són més escassos en el cas de Menorca. S'ha de recordar que la societat de l'illa, dins la història medieval i part de l'època moderna, seguia uns patrons que la feia tancada, on cadascun dels integrants sabia quin era el seu lloc en cada moment. D'aquest fet, en queda constància en el funcionament de les seves institucions, tant públiques com privades, i en els costums socials de l'època.
Aquest estudi global sobre el convent de Sant Diego és el més complet que s'ha realitzat fins al moment, i en ell els seus autors han sabut conjuminar l'aspecte arquitectònic i artístic amb l'històric, per dibuixar-nos una imatge prou clara i concisa del que va ser la vida d'aquells religiosos franciscans i les seves relacions amb la societat alaiorenca. En aquest treball, els autors han sabut combinar aspectes tan diversos com les relacions d'ordre franciscà amb Menorca, la fundació del convent i l'arquitectura del complex conventual de Sant Diego, tot complementat amb una visió històrica del treball desenvolupat pels deixebles de Sant Francesc a Alaior, les seves relacions amb la Parròquia de Santa Eulàlia i amb el conjunt de la societat alaiorenca. Tot plegat vol fer reviure l'activitat d'un grup religiós en una època on, no ho oblidem, la mentalitat religiosa era prou distinta de la que actualment estem acostumats a veure o practicar.
L'estudi del convent de Sant Diego també ha de servir per ajudar a conrear una major consciència sobre el valor que atresoren els nostres monuments, que en massa ocasions ens passen desapercebuts. Aquesta, per tant, és una bona oportunitat per conèixer un d'aquests monuments i reviure un temps que tan sols va pertànyer als nostres avantpassats, però del qual nosaltres som els hereus primogènits.