NOU SISTEMA INTUÏTIU PER A l'ENSENYAMENT SIMULTANI DE LA LECTURA I ESCRIPTURA

La peça del mes de maig i del mes de juny és l'Scrabble, un joc lingüístic de tauler. L'objectiu d'aquest joc és acumular la màxima puntuació possible formant paraules en una graella de 15×15 caselles, algunes d'elles bonificades, fent servir fitxes individuals que s'agafen aleatòriament d'una bossa.

El joc es ven en més de 120 estats i n'hi ha versions en més de 30 llengües diferents, entre elles el català. El seu èxit l'ha fer mereixedor de figurar al National Toy Hall of Fame.

L'Scrabble és un joc molt flexible que permet moltes variants, cada una d'elles amb les seves particularitats i mecànica.

El 1938, l'arquitecte de Nova York Alfred Mosher Butts va crear l’scrabble com una variant d'un joc de paraules inventat prèviament per ell, el Lexiko. Els dos jocs tenien el mateix nombre de fitxes i la mateixa distribució de punts. Valors que en Butts va calcular meticulosament a partir d'una anàlisi de freqüència de les lletres que apareixien a la portada del New York Times. El nou joc, que va anomenar "Criss-Crosswords", ja tenia el tauler de 15x15 i semblava uns mots encreuats. En Butts va fabricar uns quants jocs, però no va tenir èxit en intentar vendre la idea al principals fabricants de l'època.

El que no diuen els llibres és que sobre els anys 30, un mallorquí, Joan Rosselló Bestard també havia creat un joc molt semblant als esmentats anteriorment i que naturalment es pot catalogar com a un altre dels precursors de l’scrabble. Un exemplar del joc ens va arribar a l’AMEIB procedent del CEIP Joan Veny i Clar de Campos el mes de març de 1999.

 

 

Nueva%20imagen red.JPG

 

Nueva%20imagen1 redu1.JPG