Clicau a sobre de cada una de les preguntes per conèixer la resposta

Atenció a la Ciutadania

 Com puc sol·licitar informació general?

Disposa de tres canals per poder fer consultes generals sobre el funcionament de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears:

 - Via presencial: pot accedir a l'organigrama del Govern de les Illes Balears on trobarà les adreces dels diferents òrgans

- Via telefònica

- Via telemàtica

 On puc presentar documentació davant l'Administració?

D’acord amb l’article 16.4 de la Llei 39/2015, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, els documents que els interessats dirigeixin als òrgans de les administracions públiques es poden presentar:

- Al registre electrònic de l’Administració o organisme a què es dirigeixin, així com a la resta de registres electrònics de qualsevol dels subjectes a què es refereix l’article 2.1.

- A les oficines de Correus, tal com s’estableixi reglamentàriament.

- A les representacions diplomàtiques o oficines consulars d’Espanya a l’estranger.

- A les oficines d’assistència en matèria de registres.

- En qualsevol altre lloc que estableixin les disposicions vigents.

 Són hàbils els dissabtes a l'efecte del còmput de terminis administratius?

Amb l'entrada en vigor de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, el dia 2 d'octubre de 2016, els dissabtes varen passar a ser considerats dies inhàbils a l’efecte de comput administratius.

Quins són els dies inhàbils del 2024 a l'efecte del còmput administratiu?

El 2 de desembre de 2023 es va publicar en el BOIB número 164 el Decret 89/2023, d’1 de desembre, pel qual es fixa el calendari de dies inhàbils per a l’any 2024 a l’efecte del còmput administratiu.

D’acord amb aquest Decret són dies inhàbils a l'efecte del còmput de terminis administratius que ha de regir durant tot l'any 2024 a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears:

a) Són dies inhàbils en tot l’àmbit territorial de la comunitat autònoma de les Illes Balears, a més dels dissabtes i diumenges, les festes laborals d’àmbit nacional i d’aquesta comunitat autònoma que s’indiquen a continuació:

1 de gener Any Nou
6 de gener Epifania del Senyor
1 de març Dia de les Illes Balears
28 de març Dijous Sant
29 de març Divendres Sant
1 d'abril Dilluns de Pasqua
1 de maig Dia del Treball
15 d'agost Assumpció de la Mare de Déu
12 d'octubre Festa Nacional
1 de novembre Tots Sants
6 de desembre Dia de la Constitució
25 de desembre Dia de Nadal

b) Així mateix, són dies inhàbils a cada municipi de les Illes Balears els dies de les respectives festes locals, que consten en l'annex de la Resolució del conseller d'Empresa, Ocupació i Energia, d'11 d'octubre de 2023, per la qual es fa públic el calendari laboral general i local per a l'any 2024 en l'àmbit de les Illes Balears (BOIB núm. 140, de 14 d'octubre de 2023).

 c) Són dies inhàbils de la Seu Electrònica de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, als efectes del que preveu l'article 31.3 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, a més dels dissabtes i diumenges, els dotze dies inhàbils prevists en l'apartat a) anterior, en tot l'àmbit territorial de la comunitat autònoma de les Illes Balears. Per contra, als efectes de la Seu Electrònica de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, són hàbils els dies prevists en l'apartat b) anterior.

Quins són els canals de presentació PRESENCIAL de documentació a l'Administració de la CAIB?

a) A les oficines d’assistència en matèria de registre de l'Administració de la CAIB (només per a persones físiques no obligades a relacionar-se electrònicament). Podeu consultar-les a l'enllaç següent: oficines de registre i models genèrics

b) A les oficines d’assistència en matèria de registres de qualsevol altra administració pública com, per exemple, als ajuntaments i consells insulars d’aquesta comunitat autònoma que disposen de registre electrònic interoperable. Aquestes entitats són les que apareixen en la relació següent: Entitats locals integrades en SIR

c) Oficines de Correus (només per a persones físiques no obligades a relacionar-se electrònicament). En aquest cas, heu de presentar els documents dins un sobre obert, a fi que el personal de l’oficina de Correus hi pugui indicar, mitjançant el segell oficial, el lloc, la data i l’hora exacta en què s’ha efectuat el registre. Aquestes dades també quedaran anotades en el resguard justificatiu de la presentació.

 Puc anar a una oficina de registre de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per sol·licitar l’alta a Cl@ve?

Sí. Per donar-vos d’alta en el sistema Cl@ve podeu dirigir-vos a la Xarxa d'Oficines d’Assistència en Matèria de Registres del Govern de les Illes Balears, que podeu consultar en la web d'atenció a la ciutadania. També podeu acudir al centre de salut telefonant a INFOSALUT CONNECTA 971 220 000.

 Tan sols necessitau el DNI, un número de telèfon mòbil i un correu electrònic.

Podeu trobar més informació en la pàgina de Cl@ve.

Quins són els canals de presentació TELEMÀTICA de documentació a l'Administració de la CAIB?

- La Seu Electrònica de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (https://seuelectronica.caib.es), en la qual es troben tots els procediments i serveis que es poden iniciar electrònicament.

Per a poder iniciar un tràmit telemàtic a la Seu és necessari disposar d’algun d’aquests mètodes d’identificació:

- Cl@ve Móvil.

- Certificat electrònic (inclòs el DNI electrònic).

- Cl@ve PIN.

- Cl@ve Permanent.

- usuari i contrasenya (per exemple, les dades proporcionades per accedir al GESTIB).

 També és possible l’inici d’un tràmit sense autenticació (per als tràmits amb preregistre). Aquesta forma d'accés requereix l'aportació de documentació de forma presencial.

No obstant això, en iniciar el tràmit visualitzareu el sistema d'identificació concret que admet el procediment en qüestió.

 - Quan a la Seu Electrònica no hi ha el tràmit específic que cercau, heu de fer servir el tràmit d'instància genèrica (clicau aquí).

- Si voleu enviar documentació a altres administracions públiques (com, per exemple, consells insulars, ajuntaments, Administració General de l'Estat, etc.) heu de fer servir el Registre Electrònic General (REG) de l'Administració de l'Estat o adreçar-vos directament a la seu electrònica de l'administració destinatària.

 

Té validesa la presentació de documentació dirigida a la CAIB i presentada en una altra administració pública?

•   La presentació d’un document dirigit a la CAIB en un registre de qualsevol altra administració pública és plenament vàlid. No obstant això, si existeix un tràmit específic a l’efecte disponible a la Seu electrònica de la CAIB s’ha de fer servir.

•   La data d'entrada en aquests registres tindrà validesa a l'efecte del compliment de terminis pels interessats si bé els terminis per a la resolució computen des de la data d'entrada en el registre electrònic de l'Administració o Organisme competent per a la seva tramitació.


Si un interessat presenta en el Registre Electrònic General del Govern de les Illes Balears un document, el règim especial del qual estableix una altra forma de presentació, es tindrà per presentat?

No. L'òrgan administratiu competent per a la tramitació del procediment comunicarà aquesta circumstància a l'interessat i l'informarà dels requisits exigits per la legislació específica aplicable.

Segons l’article 14.2 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, quines són les persones obligades a relacionar-se electrònicament amb l'Administració?

Estan obligats a relacionar-se a través de mitjans electrònics amb les administracions públiques per efectuar qualsevol tràmit d’un procediment administratiu, almenys, els subjectes següents:

a) Les persones jurídiques.
b) Les entitats sense personalitat jurídica.
c) Els qui exerceixin una activitat professional per a la qual es requereixi la col·legiació obligatòria, per als tràmits i les actuacions que duguin a terme amb les administracions públiques en exercici de l’activitat professional esmentada. En tot cas, dins aquest col·lectiu s’hi entenen inclosos els notaris i els registradors de la propietat i mercantils.
d) Els qui representin un interessat que estigui obligat a relacionar-se electrònicament amb l’Administració.
e) Els empleats de les administracions públiques per als tràmits i les actuacions que efectuïn amb elles per raó de la seva condició d’empleats públics, tal com determini reglamentàriament cada administració.

Reglamentàriament, les administracions poden establir l’obligació de relacionar-se amb elles a través de mitjans electrònics per a determinats procediments i per a certs col·lectius de persones físiques que per raó de la seva capacitat econòmica, tècnica, dedicació professional o altres motius quedi acreditat que tenen accés i disponibilitat dels mitjans electrònics necessaris.


Quines conseqüències té no fer ús dels mitjans electrònics?
Si un dels subjectes als que fa referència l’article 14.2 de la Llei 39/2015 utilitza el registre presencial, l'Administració requerirà l’interessat perquè l’esmeni amb la seva presentació electrònica. A aquests efectes, es considerarà com a data de presentació aquella en què s’hagi fet la sol·licitud de manera electrònica.
 Preguntes freqüents relacionades amb la seu electrònica

En l'enllaç següent podeu consultar les preguntes freqüents relacionades: FAQ Seu electrònica

Darrera actualització: maig 2023