La política regional europea té com finalitat concretar la solidaritat de la Unió mitjançant la cohesió económica i social, reduint la divergència entre els nivells de desenvolupament de les diferents regions. Amb un enfocament específic, la política regional europea aporta a les actuacions sobre el terreny un "valor afegit". La política ajuda a finançar projectes concrets a favor de les regions, les ciutats i els seus ciutadans. La idea consisteix a crear regions capaces d'ocupar plenament el seu paper a favor d'un major creixement i competitivitat i intercanviar al mateix temps idees i "bones pràctiques". Aquest és precisament l'objectiu de la nova iniciativa de les regions, pel canvi econòmic. La política regional en el seu conjunt coincideix amb les prioritats que es fixa la Unió Europea a favor del creixement i l'ocupació.
Instruments de la Política Regional.
A part dels Fons Estructurals i del Fons de Cohesió, existeixen altres instruments que fan possible la Política Regional, per al nou període 2007-2013 s'han creat les agrupacions europees de cooperació territorial(AECT), serveixen com instrument de cooperació a escala comunitària per a superar els obstacles que dificulten la cooperació transfronterera, ja que permeten que les agrupacions cooperatives puguin engegar projectes de cooperació territorial cofinançats per la Comunitat o dur a terme activitats de cooperació territorial per iniciativa dels Estats membres. També cal destacar l'Acord interinstitucional i marc financer (2007-2013),conclòs entre el Parlament Europeu, el Consell i la Comissió el 17 de maig de 2006,conté el marc financer per al període 2007-2013 a l'efecte d'aplicar la disciplina pressupostària. Un altre dels objectius de l'Acord és millorar també el desenvolvimiento del procediment pressupostari anual i la cooperació interinstitucional en matèria presupostària.
Què és el Marc Comunitari de Suport?
El document aprovat per la Comissió una vegada analitzat el pla de desenvolupament presentat per l'Estat membre interessat en el qual es descriguin l'estratègia i les prioritats de l'acció, els seus objectius específics, la participació dels Fons i els altres recursos financers.Aquest document estarà dividit en eixos prioritaris i s'aplicarà mitjançant un o més programes operatius.
Estratègia de Lisboa, origen i fonaments.
Durant el Consell Europeu de Lisboa (març de 2000), els Caps d'Estat i de Govern van engegar una estratègia denominada "de Lisboa" amb la finalitat de fer de la Unió Europea l'economia més competitiva del món i arribar a la plena ocupació abans del 2010. Desenvolupada en diversos Consells Europeus posteriors al de Lisboa, aquesta estratègia es basa en tres pilars:
1-un pilar econòmic, que ha de preparar la transició cap a una economia competitiva, dinàmica i basada en el coneixement; es posa l'accent en la necessitat d'adapatar-se continuamnet a l'evolució de la societat de la informació i en els esforços que s'han de fer en el terreny de la investigació i el desenvolupament;
2-un pilar social, que ha de permetre modernitzar el model social europeu gràcies a la inversió en els recursos humans i a la lluita contra l'exclusió social; s'insta als Estats membres que inverteixen en educació i formació i que possin en pràctica una política activa per a l'ocupació amb la finalitat de facilitar el pas a l'economia del coneixement; 3- un pilar mediambiental, afegit en el Consell Europeu de Gotemburgo de juny de 2001, que crida l'atenció sobre el fet de que el creixament econòmic ha d'anar dissociat de la utilització de recursos naturals.
Què és el Marc Estratègic Nacional de Referència i quines funcions té?
Per definir el Marc Estratègic Nacional de Referència és necessari atribuir-li un doble caràcter de document financer i document estratègic. Com a document financer incorpora la dotació per a la política regional i de cohesió territorial prevista per Espanya a l'Acord del Consell Europeu de 16 de desembre de 2005, que aprova les Perspectives Financeres per al període 2007-2013. Com a document estratègic estableix l'estratègia dissenyada pel Fons de Cohesió, el Fons Europeu de Desenvolupamnet Regional (FEDER) i el Fons Social Europeu (FSE) per al mateix període 2007-2013.Com a document estratègic defineix la contribució de la política regional espanyola al cumpliment dels objectius de l'Estratègia de Lisboa en el desenvolupament de determinades mesures previstes en el Pla Nacional de Reformes d'Espanya. Així mateix, tradueïx les Directrius Estratègiques Comunitàries en matèria de cohesió al contexte específic de les regions espanyoles, individualitzant regionalment l'estratègia general definida a nivell de la Unió Europea.
Gestió i Control del Període 2007-2013. Conceptes.
Aspectes a tenir en compte per part dels sistemes de gestió i control.
Els sistemes de gestió i control dels programes operatius establerts pels Estats membres haurien de preveure:
-la definició de les funcions dels organismes responsables de la gestió i el control;
-el compliment del principi de separació de funcions entre aquests organismes;
-procediments que garanteixin l'exactitud i regularitat de la despesa declarada en el marc del programa operatiu;
-sistemes de comptabilitat, seguiment i informació financera;
-un sistema de informació i seguiment que l'organisme responsable confiï l'execució de les comeses a un altre organisme;
-unes regles per a auditar el funcionament dels sistemes;
-sistemes i procediments que garanteixin una pista d'auditoria adequada;
-procediments de comunicació i seguiment en relació amb les irregularitats i la recuperació dels imports indegudament abonats.
En relació amb cada programa operatiu, l'Estat membre haurà de designar el següent:
-una autoritat de gestió (una autoritat pública o un organisme públic o privat, nacional, regional o local, per a gestionar el programa operatiu);
-una autoritat de certificació (una autoritat o organisme públic, nacional, regional o local, a fi de certificar les declaracions de despeses i les sol·licituds de pagament abans del seu enviament a la Comissió);
-una autoritat d'auditoria (una autoritat o organisme públic, nacional, regional o local, designat per a cada programa operatiu i responsable de verificar el funcionament efectiu del sistema de gestió i control).
Què és una Autoritat de Gestió?
Tota autoritat o tot organisme públic o privat, nacional, regional o local designat per l'Estat membre o l'Estat membre quan exerceixi ell mateix aquesta funció, per gestionar una intervenció dels Fons Estructurals. En cas de que els Estats membres designin a una autoritat de gestió diferent d'ell mateix, aquest Estat fixarà totes les modalitats de les seves relacions amb aquesta autoritat de gestió i de les relacions d'aquesta amb la Comissió. Si és designat per l'Estat membre interessat podrà tractar-se del mateix organisme que intervengui com autoritat pagadora de les intervencions que es tracti.
Informació i publicitat dels Fons Europeus.
Els Estats membres i l'autoritat de gestió del programa operatiu donaran a conèixer les operacions i els programes objecte de cofinançament i facilitaran informació referent a això. Aquesta informació anirà dirigida als ciutadans de la Unió Europea i als beneficiaris amb la finalitat de destacar el paper ocupat per la Comunitat i garantir la transparència de l'ajuda procedent dels Fons.
Com es controlen les actuacions co-finançades per Fons Europeus?
Les disposicions generals sobre el FEDER, el FSE i el Fons de Cohesió estableixen que els Estats membres han de transmetre a la Comissió una descripció dels sistemes de gestió i control, i un informe en el qual s'exposin els resultats de l'avaluació dels sistemes establerts. La Comissió es basa en aquests documents per a cerciorar-se que els Estats membres utilitzen l'ajuda financera de conformitat amb les normes aplicables necessàries per a protegir els interessos financers de la Comunitat. Aquest és el motiu pel qual el Reglament indica la informació que han de contenir els documents. El Reglament de control estableix disposicions específiques pel que fa a:
-els organismes intermedis, les autoritats de gestió i les autoritats de certificació;
-les auditories de les operacions;
-la descripció i l'avaluació dels sistemes de gestió i control;
-les condicions que han de complir-se quan les verificacions in situ es realitzin per mostreig;
-els elements que han d'incloure els registres comptables i les pistes d'auditoria.
Què és un Programa Operatiu?. Programes Operatius del període 2007-2013.
És un document aprovat per la Comissió per a desenvolupar un marc comunitari de suport, integrat per un conjunt coherent d'eixos prioritaris compostos per mesures plurianuals, per a la realització del com pot recórrer-se a un o més Fons, a un o més instruments financers, així com el BEI. Un programa operatiu integrat és un programa operatiu el finançament del qual corre a càrrec de diversos Fons. Els programes operatius dels Estats membres, del nou període, cobreixen des del 1 de gener de 2007 fins al 31 de desembre de 2013. Cada programa operatiu solament fa referència a un dels tres objectius i únicament rep finançament d'un sol Fons. La Comissió avalua cada programa proposat a fi de determinar si contribueïx als objectius i a les prioritats:
-del marc estratègic nacional de referència;
-de les orientacions estratègiques comunitàries en matèria de cohesió.
Els programes operatius relatius als objectius de «Convergència» i «Competitivitat regional i ocupació» contindran la següent informació:
-una motivació de les prioritats seleccionades a la llum de les orientacions estratègiques comunitàries en matèria de cohesió i del marc estratègic nacional de referència;
-informació sobre els eixos prioritaris i els seus objectius específics;
-un pla de finançament;
-les disposicions d'aplicació del programa operatiu;
-una llista dels grans projectes.
Es tracta de projectes vinculats a una operació que comprengui una sèrie d'obres, activitats o serveis el cost total dels quals sobrepassi els 25 milions d'euros, si es refereix al medi ambient, i 50 milions d'euros si afecta a altres àmbits.
Pla de Comunicació. Concepte i continguts.
L'autoritat de gestió redacta un pla de comunicació per als programes operatius dels quals és responsable, o bé ho fa l'Estat membre per a diversos dels programes operatius cofinançats pel FEDER, el FSE o el Fons de Cohesió, o per a tots ells. El pla de comunicació contempla els objectius, l'estratègia, el contingut, la realització i l'avaluació de les mesures d'informació i publicitat que han d'adoptar els Estats membres o les autoritats de gestió, tenint en compte el valor afegit de l'ajuda comunitària a nivell nacional, regional i local, destinades a: els beneficiaris potencials; els beneficiaris; el públic en general.
Les mesures destinades als beneficiaris potencials inclouen els criteris d'admissibilitat, els procediments per a presentar una sol·licitud de finançament i els criteris de selecció (procediment d'examen de les sol·licituds) que s'apliquen. Les autoritats de gestió s'encarreguen d'organitzar mesures d'informació i publicitat destinades al públic sobre l'engegada i la realització d'un programa operatiu mitjançant diferents formes i mètodes de comunicació.
Per a informar al públic de l'ajuda financera rebuda, els beneficiaris d'un programa operatiu cofinançat pel FEDER, el FSE o el Fons de Cohesió han d'adoptar mesures específiques (col·locació d'un cartell o placa explicativa) quan la contribució pública total supera els 500.000 euros. A fi de garantir l'intercanvi de bones pràctiques i experiència, poden crear-se xarxes comunitàries compostes per persones de contacte responsables de la informació i la publicitat designades per les autoritats de gestió. Els Estats membres poden designar a una única persona de contacte per a tots els programes operatius. Els Estats membres presenten a la Comissió el desglossament indicatiu per categories de l'ús programat del FEDER, el FSE i el Fons de Cohesió a nivell dels programes operatius, així com informes d'execució anuals i finals.
Gestió d'irregularitats detectades sobre la base de controls efectuats.
Els Estats membres comuniquen a la Comissió les irregularitats que han estat objecte d'un primer acte de comprovació administrativa o judicial. A continuació, li informen dels procediments establerts pel que fa a totes les irregularitats prèviament notificades, així com dels canvis importants resultants. Els Estats membres comuniquen immediatament a la Comissió i als altres Estats membres afectats qualsevol irregularitat detectada o sobre la qual existeixin sospites, quan temin que aquesta irregularitat pugui tenir repercussions molt ràpides fora del seu territori o es posi de manifest que s'ha recorregut a una nova pràctica irregular. Quan un Estat membre no mantingui durant el període de programació un objectiu de despesa estructural públic convingut, no ha d'aplicar-se cap correcció financera si la diferència entre l'objectiu convingut i l'arribat és igual o inferior al 3% del nivell fixat (llindar mínim).
Què és un autoritat pagadora?
Una o diverses autoritats nacionals, regionals o locals, o organismes designats per l'Estat membre per elaborar i presentar sol.licituds de pagament i rebre pagaments de la comissió. L'Estat membre determinarà totes les modalitats de la seva relació amb l'autoritat pagadora, així com totes les modalitats de les relacions d'aquesta última amb la Comissió.
De quina forma es gestionen els Fons Europeus?
Pel que fa a la gestió financera, els compromisos pressupostaris comunitaris relatius als programes operatius s'efectuaran per fracció anual per a cada Fons i cada objectiu entre 2007 i 2013. El primer compromís pressupostari es contraurà abans de l'adopció per part de la Comissió de la decisió d'aprovació dels programes operatius dels Estats membres. Els compromisos successius seran contrets per la Comissió a tot tardar el 30 d'abril de cada any basant-se en la decisió d'atorgar una contribució a càrrec dels Fons. Els Estats membres es responsabilitzen de la gestió i del control dels programes operatius. En particular, vetllen per que els sistemes de gestió i de control s'estableixin de conformitat amb les disposicions del present Reglament. A més, prevenen, detecten i corregeixen les irregularitats i recuperen els imports indegudament abonats.
Instruments i documents de gestió de Fons Europeus.
Què és una Avaluació Intermèdia?
L'avaluació és un exercici reglementari la finalitat del qual és analitzar les realitzacions, resultats i impactes de les intervencions públiques amb criteris independents i objectius. El procés d'avaluació es divideix en tres fases: l'avaluació prèvia, l'avaluació intermitja i l'avaluació final.
Què és l'informe de Sostenibilitat Ambiental(ISA)?
L'informe de Sostenibilitat Ambiental forma part del procés d'Avaluació Ambiental Estratègica al qual és sotmès el Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional, corresponent a l'etapa 2007-2013. La seva elaboració, respon a les exigències de la Llei 9/2006 de 28 d'abril, relativa a l'avaluació dels efectes de determinats plans i programes, sobre el medi ambient. Aquesta Llei, incorpora al dret intern espanyol la Directiva 2001/42/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 27 de juny de 2001, que estableix i regula el procés d'Avaluació Ambiental Estratègica (EAE). La finalitat del procés d'Avaluació Ambiental Estratègica és integrar el medi ambient a les polítiques sectorials, garantint d'aquesta manera, la consecució d'un desenvolupament sostenible, que permeti arribar a els grans reptes en matèria de prevenció i reducció de la contaminació,ús racional de recursos naturals, innovació tecnològica i cohesió social. Així mateix, el procés fomenta la transparència i la participació ciutadana permetent l'accés a una informació exhaustiva i fidedigna del procés planificador.
Què és el Manual de Procediment del DOCUP?
Document en el qual s'emmarquen els programes regionals de la Unió Europea, s'exposen els objectius d'aquesta política i els instruments d'intervenció utilitzats per a la seva consecució, la correspondència entre objectius i fons, i les carecterístiques generals del procés d'assignació i utilització dels instruments d'ajuda.
Què és un Comité de seguiment?
És un órgan de control i seguiment de la gestió dels Programes Operatius i dels Documents Únics de Programació. Té lloc anualment. Es compon d'una sèrie de membres permenents amb la finalitat de que hi hagi un nombre el més ampli possible de sectors i àmbits socials representats.
Què és el DOCUP?
És un únic document aprovat per la Comissió que agrupa els elements continguts en un marc comunitari de suport i en un programa operatiu.
Què és el Complement de Programa?
Document pel qual s'apliquen l'estratègia i les prioritats de la intervenció i que conté els elements detallats de la mateixa al nivell de les mesures, elaborat per l'Estat membre o l'autoritat de gestió i revisat. Es transmetrà a la Comissió a títol informatiu.
Què és l'informe Anual del DOCUP?
És un document que informa de l'execució de les operacions cofinançades durant una anualitat en concret a càrrec del DOCUP d'una Intervenció regional.S'elabora en aplicació del dispost a l'apartat 1 de l'article 37 del Reglament (CE) nº 1260/1999 del Consell, que estableix que, quan es tracti d'una intervenció plurianual, l'autoritat de gestió enviarà a la Comissió un informe anual d'execució.
Objectius del període 2007-2013
Objectiu Cooperació territorial Europea per al període 2007-2013.
Lobjectiu de Cooperació territorial europea pretén reforçar la cooperació a nivell transfronterer, transnacional i interregional, sobre la base de l'antiga iniciativa comunitària INTERREG. Aquest objectiu es finançarà a través del FEDER; es tracta de trobar solucions comunes en el sector del desenvolupament urbà, rural y costaner,el desenvolupament de les relacions econòmiques i la creació de xarxes de petites i mitjanes empreses (PIME), per a les autoritats que es trobin geogràficament pròximes.La cooperació es centrarà en la investigació, el desenvolupament, la societat de la informació, el medi ambient, la prevenció dels riscos i la getsió integrada dels recursos hídrics. Aquest objectiu cubrirà les regions de nivell NUTS III situades al llarg de les fronteres terrestres internes, algunes fronteres externes, així com certes regions situades al llarg de les fronteres marítimes i separades per un màxim de 150 quilòmetres. La comissió haurà d'adoptar la llista de les regions cobertes per aquet objectiu.
Objectiu Convergència per al període 2007-2013.
L'objectiu de Convergència, té per objecte accelerar la convergència de les regions i els Estats membres menys desenvolupats mitjançant la millora de les condicions de creixement i ocupació.Es destina als Estats membres i a les regions menys desenvolupades. Els àmbits de intervenció seran el capital físic i humà, la innovació, la societat del coneixement, la capacitat d'adaptació als canvis, el medi ambient i l'eficàcia administrativa. Es finançarà a través del FEDER, els FSE i el Fons de Cohesió.Dintre de l'objectiu Convergència, encara que definit per a la totalitat de cada Estat, s'inclou el finançament del Fons de Cohesió per a aquells països que la seva RNB per càpita en paritat de poder adquisitiu (PPA), sigui inferior al 90% de la mitjana de la UE 25. Com fruit del procés de negociació i com aspecte molt relevant per a Espanya, s'ha inclòs un període transitori de sortida del Fons de Cohesió com reconeixement de l'efecte estadístic a nivell nacional.
Objectiu Competitivitat regional i ocupació per al període 2007-2013.
L'objectiu de Competitivitat regional i d'ocupació tracta de reforçar la competitivitat, l'ocupació i la capacitat d'atracció de les regions no incloses en el grup de regions menys afavorides. Aquest objectiu ha de permetre anticipar els canvis econòmics i socials i fomentar la innovació,la iniciativa empresarial, la protecció del medi ambient, l'accessibilitat, la capacitat d'adaptació i el desenvolupament de mercats de treball que afavoreixin la integració. Es finançarà a través del FEDER i del FSE. Així mateix,s'inclou en aquesta prioritat un tractament especial transitori o phasing-in per a les regions que surten de l'objectiu 1 pel seu propi desenvolupament (efecte creixement), és a dir, el PIB del qual per capita superi el 75% del pIB mig de la UE 15 i de la nova mesura de la UE 25. Les intervencions es centreran en un nombre limitat de prioritats estratègiques relacionades amb les Agendes de Lisboa i Gotemburg.
Quins són els objectius de la Política de Cohesió per al període 2007-2013?
Per al nou període es proposa un marc simplificat per a la política de cohesió basat en tres prioritats (que substitueïxen als objectius actuals), amb la finalitat de garantir l'adequada aplicació de les agendes de Lisboa i Gotemburgo, tenguent en compte les circumstàncies específiques de les regions. Aquests objectius són:
1.Objectiu Convergència.
2.Objectiu Competitivitat regional i ocupació. 3.Cooperació territorial i europea.
En quin objectiu del període 2007-2013 està enquadrada Balears? De quina forma estan enquadrades les altres regions d'Espanya?
Balears està enquadrada en l'objectiu de competitivitat regional i d'ocupació. Les altres regions espanyoles s'enmarquen de la següent manera:
-Regions dintre de l'objectiu convergència: Andalusia, Castella-La Manxa, Extremadura i Galícia.
-Regions dintre de l'objectiu phasing-out: Astúries, Murcia, Ceuta i Melilla.
-Regions dintre l'objectiu phasing-in: València, Castella León i Canàries.
-Regions dintre de l'objectiu de competitivitat regional i d'ocupació: Cantàbria, Aragó, Balears,Catalunya, Madrid, País Basc, Navarra i La Rioja.
Fons Estructurals. Fons de Cohesió. Iniciatives Comunitàries.
Fons Estructurals. Principis i objectius.
Són els Fons comunitaris que serveixen per finançar les accions "estructurals" de la unió, es a dir, les que tenen per objecte reduir les divergències de desnvolupament entre les regions. El Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) és la principal eina financera dels programes regionals. Les seves financiacions son completades, segons el cas, per les del Fons Social Europeu (FSE) per les accions de formació i lluita contra el desocupació i les del Fons Europeu d'Orientació i de Garantia Agrícola (FEOGA) per les accions de desenvolupament rural. L'IFOP (Instrument Financer d'Orientació de la Pesca) reuneix, desde 1994, tots els instruments financers relatius a la pesca.
Què és el Fons Social Europeu?
Creat el 1960, el FSE és l'instrument més important de la política social comunitària. Aporta ajuda finacera per a programes de formació i reconversió profesional i creació d'ocupació. Dóna suport a projectes que impliquin la millora del funcionament dels mercats de treball i la reinserció profesional dels aturats. Altres mesures estan destinades a la igualtat d'oportunitats, ajudar als treballadors a adaptar-se als canvis laborals i a modificar els sistemes de producció. Per al període 2007-2013, s'estableix que el FSE donarà suport accions en el marc de l'objectiu de "convergència" (per a les regions menys desenvolupades) i de l'objectiu "competitivitat regional i ocupació" (que tracta d'anticipar i promoure els canvis econòmics per fer front als reptes).El FSE té per objectiu:
-assolir la plena ocupació;
-millorar la qualitat i la productivitat del treball;
-promoure la integració social (en particular, l'accés de les persones desfavorides a l'ocupació);
-reduir les disparitats nacionals, regionals i locals en matèria d'ocupació.
Què és el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural?
Representa l'instrument únic de finançament de la política de desenvolupament rural, el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), que ha iniciat la seva marxa 1 de gener de 2007. La utilització d'un únic Fons contribuirà a millorar la competitivitat dels sectors agrari i forestal, el medi ambient i la gestió de l'espai rural, així com la qualitat de vida i la diversificació d'activitats a les zones rurals. El FEADER finançarà així mateix estratègies de desenvolupamnet local i mesures d'assistència tècnica (projectes anàlegs a Leader). El Fons contribuirà a la realització dels tres objectius corresponents als tres eixos de desenvolupament rural definits a nivell comunitari, es a dir:
-augment de la competitivitat de l'agricultura i la silvicultura a través de l'ajuda a la reestructuració;
-millora del medi ambient i de l'entorn rural a través de l'ajuda de la gestió territorial;
-millora de la qualitat de vida en les zones rurals i foment de la diversificació de les activitats econòmiques.
La intervenció del Fons complementa les actuacions nacionals, regionals i locals i contribueix a l'assoliment de les prioritats comunitàries. La Comissió i els Estats membres han de garantir la coherència entre l'assistència procedent d'aquest Fons i dels Estats membres amb les actuacions, les polítiques i les prioritats de la Comissió i amb les mesures finançades amb càrrec del Fons Europeu Agrícola de Grantia (FEAGA).
Què és el Fons Europeu de Pesca?
S'estableix per al període 2007-2013 un nou Fons Europeu de Pesca (FEP) fixant els seus eixos i objectius prioritaris i definint les competències i el marc financer. Així mateix, el reglament estableix els procediments de programació, gestió, seguiment i control del FEP. El nou Fons preveu ajuda financera per facilitar l'aplicació de l'última reforma de la política pesquera comuna (PPC) i donar suport a les reestructuracions necessàries degudes a l'evolució del sector. El FEP contribuirà econòmicamnet a l'assoliment d'objectius econòmics, mediambientals i socials encaminats a:
-garantir el manteniment de les activitats pesqueres i l'explotació sostenible dels recursos pesquers;
-reduir la presió sobre les poblacions, equilibrant les capacitats de la flota comunitària respecte als recursos marins disponibles;
-fomentar un desenvolupament sostenible de pesca interior;
-reforçar el desenvolupamnet d'empreses econòmicamnet viables en el sector pesquer i augmentar la competitivitat de les estructures d'explotació dels recursos;
-afavorir la conservació i la protecció del medi ambient i els recursos marins;
-promoure el desenvolupament sostenible i la millora de qualitat de vida en zones amb activitas en el sector de la pesca;
-promoure la igualtat entre homes i dones en el desenvolupament del sector pesquer i de les zones de pesca.
Fons de Cohesió. Objectiu.
El Fons de Cohesió, creat el 1993, té com a missió reforçar la cohesió econòmica i social de la Unió Europea (EU),promovent al mateix temps el desenvolupament sostenible.
Què és una Iniciativa Comunitària?
Programa de suport d'acció que completa les mesures dels Fons Estructurals en certes àrees. La comissió elabora la iniciativa i aquesta es coordina i aplica sota el control nacional. Quatre iniciatives comunitàries han estat proposades per al període 200-2006: Interreg fomenta la cooperació transfonterera, transnacional i interregional Leader té com objectiu promoure el desenvolupament rural a través de iniciatives de grups d'acció local. Equal intenta eliminar els factors que donen lloc a les desigualtats i a les descriminacions en l'accés al mercat de treball. Urban que impulsa la rehabilitació econòmica y social de ciutats i barris en crisis.