L'avaluació aborda el progrés del Programa fins a desembre de 2018, analitzant el compliment del marc de rendiment, l'impacte econòmic obtingut, així com els seus avanços en la consecució dels objectius fixats i la seva contribució a l'estratègia Europa 2020.
Pla d'avaluació específic del Programa Operatiu FEDER de les Illes Balears 2014-2020
El Pla d'avaluació FEDER 2014-202 d'Espanya s'estructura en dues parts, una part comú a tots els Programes Operatius del FEDER, i una parte específica de cada un dels programes.
L'avaluació es troba regulada segons les disposicions generals dels Fons Estructurals, establertes en el Reglament (UE) Nº 1303/2013 pel qual s'estableixen disposicions comuns relatives al FEDER, FSE, Fons de Cohesió, FEADER i FEMP(Articles 54, 55, 56 i 57).
Informe de Sostenibilitat Ambiental
El Reglament (UE) nº 1303/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, pel qual s'estableixen disposicions comuns relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu, al Fons de Cohesió, al Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural i al Fons Europeu Marítim i de la Pesca, estableix en el seu Artícle 55 que l'evaluació ex-ante haurà d'incorporar, quan s'escau, els requisits per realitzar l'avaluació estratègica mediambiental.
La present avaluació ex-ante s'ha dut a terme per part de Red2Red-Afi-CAP per encàrrec del Govern dels Illes Balears, que barreja la possibilitat d'emprar instruments financers per articular part del Programa Operatiu FEDER 2014-2020. L'avaluació ex-ante es compon de dos grans blocs: un estudi de mercat i un conjunt de provisions per a la gestió dels instruments financers.
Una avaluació de la situació a les illes de la Mediterrània en termes de Creixement Intel·ligent, Integrador i Sostenible.
Les tecnologies de la informació i les comunicacions són un dels pilars sobre els quals se sustenta l'anomenada Societat del Coneixement. Lamentablement, la implantació d'aquestes tecnologies no és uniforme en tot el territori de la Comunitat de les Illes Balears, cosa que incrementa el risc de "fractura digital" a les zones més deprimides, des del punt de vista tecnològic.
Amb la finalitat d'evitar o minimitzar aquest risc, i donada la possibilitat de disposar d'ajudes europees la Direcció General de Desenvolupament Tecnològic del Govern Balear, (DGDT) requereix disposar d'una anàlisi i diagnòstic de la situació actual en matèria d'infraestructures de telecomunicacions, identificar les millores més apressants, així com definir un pla d'acció.
El present estudi es divideix en tres grans Parts, cada una d‟elles responent a un dels següents grans objectius: 1.- quantificar l‟economia del coneixement; 2.- analitzar l‟activitat innovadora de les empreses de Balears; 3.- veure quin és el paper del Govern en la promoció de l‟economia del coneixement i lainnovació.
El darrer informe d’avaluació (AR5) del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC, per les seves sigles en anglès) afirma que l’escalfament del sistema climàtic del nostre planeta és inequívoc. S’espera, a més, que les emissions històriques i actuals de gasos amb efecte d’hivernacle (GEI) causin un escalfament més gran i canvis duradors en tots els components del sistema climàtic, cosa que farà que augmenti la probabilitat d’impactes severs, generalitzats i irreversibles als sectors productius, en els ecosistemes naturals i en la societat en general.
Durant el període de programació, l'Autoritat de Gestió ha de garantir que es realitzin avaluacions per estimar l'eficàcia, l'eficiència i l'impacte del programa, com també amb l'objectiu de millorar la qualitat en l'execució i el disseny dels programes, i determinar els efectes dels mateixos en relació amb les metes de l'estratègia de la Unió per a un creixement intel·ligent, sostenible i integrador.
L'avaluació fa referència al conjunt d'operacions emmarcades en el Programa operatiu FEDER de les Illes Balears 2014-2020 des de gener de 2014 fins a 31 de desembre de 2016
El present treball té com un propòsit l'avaluació de l'impacte econòmic que ha suposat el finançament dels diferents projectes d'inversió posats en marxa en el marc del Programa Operatiu (PO) FEDER 2014-2020 de Balears des de la seva aprovació al desembre de 2015.