Aquest llibre recull i estudia els plànols parcel•laris de la segona meitat del segle XIX elaborats pels agrimensors o geòmetres (amidadors del camp o de la terra). Aquest plànols tenen una gran importància perquè les Illes Balears disposen d'una documentació cartogràfica i estadística incomparable que a la major part de l'Estat va tardar mig segle a elaborar-se.
L'estudi es centra en el procés administratiu de l'amillarament fiscal i en l'elaboració del parcel•lari topogràfic. Entre els anys 1857 i 1863 es va dur a terme aquesta operació cadastral que va costar molt en feina, en temps, en baralles polítiques i en doblers. Els municipis no disposaven de fons per realitzar aquesta campanya i repercutiren els costs sobre els propietaris, malgrat el descontent que generà, de manera que els empresaris agrimensors tardaren molts d'anys en cobrar.
A més, per als interessats aprofundir en aquest estudi, SITIBSA té a la venda reproduccions dels escanejos dels plànols cadastrals inclosos en aquesta publicació.