Data d’inscripció: 3/07/24

Domicili social: C/ Volta de la Mercè, 3, Entlo A 07002 Palma

Població: 07002 Palma

Telèfon: 680730303 - 620119972

Correu electrònic: coordinacion@alas-baleares.com

Nombre de persones voluntàries de l’entitat: 18

 

Programes de voluntariat: 4

1 - Títol: Àrea psicosocial

Finalitat: Suport psicosocial a persones que viuen amb el VIH des de persones que també viuen amb la infecció.Objectius:-Millorar el suport social entre iguals compartint experiències viscudes.-Millorar aspectes com a autoestima i autoestigma de les persones amb VIH.-Donar suport a les activitats de l'àrea psicosocial.-Millorar l'autoconfiança de les persones voluntàries.Activitats i funcions:Dins d'aquest programa, s'engloba el voluntariat de PARELLS, el suport en activitats associatives, el primer acolliment de persones usuàries o l'acompanyament a visites mèdiques.Voluntariat PARELLS: Els parells són persones formades en VIH que a més també tenen un coneixement de la infecció per la seva experiència personal. Això fa que la persona amb VIH, en conèixer a altres persones en circumstàncies similars a la seva,pugui normalitzar amb més facilitat la seva situació i tractament Voluntariat en Activitats Associatives: Són trobades grupals d'oci i temps lliure, assegurant un espai i còmode on compartir entre les persones usuàries d'ALES afectades pel VIH. Les persones voluntàries ajuden en l'organització i gestió d'aquestes trobades.Voluntariat en Primers Acolliments: Amb la finalitat que una persona usuària que arriba a l'àrea psicosocial pugui participar d'una forma més còmoda i accessible a les activitats que es fan en grup, fem una primera sessió d'acolliment. En aquestes participen les persones voluntàries que acudeixen als esdeveniments que programem, i les noves persones usuàries que es volen incorporar a aquestes activitats. Així tenen a una o diverses persones de referència a l'hora d'acudir a l'activitat en grup, es redueix la por d'entrar directament sense conèixer a ningú i se li guia, acull i facilita l'estrènyer vincles amb la resta de participants.Voluntariat en acompanyaments: S'ofereix a totes aquelles persones usuàries de l'àrea psicosocial afectades pel VIH que acudeixin a la seva primera cita a Medicina Interna o Farmàcia Hospitalaria.la participació en aquestes activitats serà al llarg de tot l'any segons les necessitats d'intervenció amb les persones usuàries de l'àrea.Característiques de les persones ateses: Persones afectades pel VIH que acudeixen a l'àrea psicosocial de l'entitat.Perfil del voluntariat del programa: Persones afectades pel VIH. Se sol·licita que tingui habilitats de comunicació i empatia. Cal tenir en compte la possibilitat de mobilitat del voluntariat entre illes, ja que pot ser necessari una trobada amb un/a voluntària per a una activitat específica, per ser aquesta la persona més idònia per a fer aquesta tasca, en un lloc diferent del seu de residència.Formació: Prèviament al voluntariat de PARELLS, es formarà en Counselling com a eina d'intervenció, a més d'altres formacions per a millorar les habilitats d'atenció i els coneixements respecte al VIH, ITS, salut sexual,estigma, discriminació i altres.Responsable i coordinació: Treballadora social i Coordinat.

Persones voluntàries del programa: 24

 

2 - Títol: Àrea de Prevenció

La finalitat: Garantir l'accessibilitat al material preventiu i al test del VIH, sífilis,VHC, clamidia i gonorrea, especialment en gais, bisexuals i altres homes que tenen sexe amb homes. Objectius:- Donar suport per a realitzar un mínim de proves anuals de VIH, sífilis, clamidia,gonorrea i VHC.Activitats i funcions:En l'àrea de prevenció, les tasques de voluntariat consistiran en suport realitzant proves de cribratge de ITS i informant les persones usuàries sobre els dubtes que els puguin sorgir.Les persones voluntàries d'aquest programa ajuden a la infermera de l'entitat en la realització de tests de VIH, sífilis, clamidia, gonorrea i VHC en moments puntuals en els quals es realitza una càrrega major de proves en les Jornades Senar Stop.Depenent del perfil de la persona voluntària podrà participar en la realització del cribratge de ITS realitzant proves (voluntariat professional d'infermeria) o en l'atenció pre i post a la prova (persones voluntàries amb formació en Counselling).El tipus de prova a realitzar amb cada persona usuària dependrà de la seva situació particular, que es valorarà conjuntament amb el personal tècnic d'ALES. Realitzarà una atenció personalitzada a la persona que acudeix a realitzar-se la prova des que la persona entri en la consulta fins que es vagi amb el seu resultat. Durant aquest temps, s'explicarà el tipus de prova que es realitza, període finestra i altres aspectes sobre prevenció i salut sexual que puguin ser d'interès per a la persona usuaria.la participació en aquestes activitats serà de manera puntual en les Jornades Senar Stop que organitzi l'entitat.Característiques de les persones ateses: Població general. prestant especial atenció a homes gais, bisexuals i altres homes que tenen sexe amb homes.Tenim en compte que la infecció per VIH o altres ITS afecta de manera desigual a diferents segments poblacionals, que determinen tant l'accés a la informació i als recursos sociosanitaris com a la percepció de risc enfront de la infecció.Aquestes situacions diferencials derivaran en factors de vulnerabilitat/resiliències i és necessari que les persones voluntàries d'aquesta àrea els tinguin presents per a l'atenció integral i especialitzada. Per a això es realitza formacions en aquest aspecte.Perfil del voluntariat del programa: Professional d'infermeria i/o persones sensibilitzades amb formació en Counselling.Formació necessària: A més de la necessària del perfil, ALES proporcionarà formació específica per al reciclatge en ITS i salut sexual de les persones voluntàries i formació en Conuselling com a eina d'intervenció. S'aniran oferint formacions complementàries durant el temps de voluntariat.Responsable i coordinació: La infermera d'aquesta àrea serà la responsable d'aquest voluntariat conjuntament amb el coordinador de l'entitat.

Persones voluntàries del programa: 1

 

3 - Títol: Àrea de comunicació

Finalitat: Donar a conèixer els serveis d'ALES i conscienciar a la societat.Objectius:- Promoure la sensibilització i el foment de la sexualitat positiva amb pràctiques saludables i responsables en la nostra comunitat.- Informar dels recursos de l'entitat a través de campanyes, RRSS i esdeveniments. Activitats i funcions:En l'àrea de comunicació, el voluntariat pot col·laborar en la creació, disseny i divulgació de les campanyes de sensibilització, les notes de premsa, audiovisuals i posts per a xarxes socials.A més, es fa necessària la col·laboració del voluntariat en esdeveniments com la Gala del Dia Mundial de la Sida i altres en els quals ALES participa amb taules informatives paradar a conèixer la seva labor a la población.la participació en aquestes activitats serà al llarg de tot l'any segons les necessitats i esdeveniments en els quals l'entitat participi.Característiques de les persones ateses: La comunitat. Público en general.Perfil del voluntariat del programa: No és necessari un perfil concret, simplement que la persona vulgui participar en aquesta àrea. Se sol·licita que la persona tingui habilitats de comunicació i interès i compromís per les tasques a realitzar en temps i suport acordat.Formació necessària: ALES proporcionarà formació en VIH, ITS i salut sexual perquè les persones pugui complir amb les necessitats del programa tenint tota la informació necessària per a això. Coneixement dels serveis de l'entitat. A més,s'aniran oferint formacions complementàries durant el temps de voluntariat.Responsable i coordinació: La persona responsable de RRSS de l'entitat conjuntament amb el coordinador d'aquesta, seran els encarregats de coordinar la participació del voluntariat en aquesta àrea

Persones voluntàries del programa: 6

 

Àmbit geogràfic d'actuació: Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera

Àmbit sectorial d'actuació: Sociosanitari

 

 

Ubicació