Base Topogràfica de les Illes Balears (BTIB)

La Base Topogràfica de les Illes Balears (BTIB) és una cartografia vectorial tridimensional a escala 1:5.000 que ofereix una representació detallada i precisa del territori de les  Illes Balears.

Aquesta cartografia està dissenyada per ser utilitzada en Sistemes d'Informació Geogràfica (SIG), facilitant la integració i interoperabilitat de la informació geogràfica digital. És una eina fonamental per a la gestió territorial, la planificació urbanística, el medi ambient i el desenvolupament d'infraestructures, i garanteix una representació homogènia del territori, amb continuïtat topològica i coherència entre totes les illes.

Objectiu del projecte

El principal objectiu de la BTIB és mantenir una base topogràfica actualitzada del territori de les Illes Balears amb una periodicitat de 2-3 anys, que permet una resposta àgil a les necessitats d'informació territorial.

La base de partida per a l’actualització sempre és la cartografia d’anterior (amb l’objectiu de sostenibilitat i reutilització de les dades).

Per a l’actualització la font d’informació visual és la fotografia. On es detecten els canvis mitjançant procediments d’intel·ligència artificial.

porjecte.png

A més s’utilitzen altres fonts d’informació:

  • Viari unificat de les Illes Balears (VUIB).
  • Xarxa Geodèsica de les Illes Balears (XGIB).
  • El Nomenclàtor de Geogràfic de les Illes Balears (NGIB).
  • Serveis de l’IDEIB: Servei de mapa d’equipaments i serveis d’utilitat pública de les IB, àrees recreatives, entre altres.

VUIB.png SUPE.png NGIB.png

Abans de la BTIB, les cartografies anteriors són el Mapa Topogràfic Balear (MTB 1995) i el Mapa Topogràfic de les Illes Balears (MTIB) que es basen en arxius vectorials segmentats en fulls cartogràfics en format dgn.

MTB.png

Ens trobem que al MTIB de 1995 es cobreix tot el territori de les Illes Balears, però vàries raons les següents edicions, no van cobrir totes les illes en el mateix any de producció.

produccions.png

A mesura que els Sistemes d'Informació Geogràfica (SIG) i els visors cartogràfics, com l'IDEIB, van guanyar popularitat, es va produir un canvi en la forma d’administrar i distribuir la informació geogràfica, fent-la accessible a una àmplia gamma d’usuaris.

És necessària una cartografia per a qualsevol persona o organisme, accessible per a visors, serveis web i descàrrega i adequada per a l’anàlisi espacial.

L’any 2008, la Comissió de Normes Cartogràfiques del Consell Superior Geogràfic proposa un primer model de “Base Topográfica Armonizada” (BTA 1.0).

Amb la finalitat de crear un model que asseguri la compatibilitat de les cartografies generades per les diferents administracions públiques.

Des de ICGIB (anteriorment STIBSA), en coordinació amb l’ Institut Geogràfic Nacional i altres organismes equivalents, es va treballar des del primer moment en el desenvolupament d’aquesta BTA.

El projecte va començar amb una prova pilot el 2012 a l'illa de Menorca, implementant el model de la “Base Topográfica Armonizada” (BTA), creant la primera cartografia contínua per a l’illa en format GDB (Geodatabase).

Veient la ràpida evolució del territori, la quantitat de vols realitzats i la dificultat que suposava generar cartografia en model BTA 1.0, sobretot en edició i controls de qualitat, hi ha necessitat de repensar el model.

D’aquí sorgeix la BTIB, una base topogràfica senzilla, adaptada al territori i les necessitats de les Illes Balears. La diferència més notable de la BTIB al model BTA 1.0 és la simplificació a una geometria dels objectes geogràfics. També es creen objectes geogràfics adaptats al nostre territori, com estació de transports, instal·lació de seguretat ciutadana, entre altres.

exempleBTIB.png

Mentrestant, l’ICGIB forma part del Grup de Treball de Base de Dades Topogràfiques, en el que actualment es treballa amb la BTAv2.0, seguint tres objectius:

  • Conformitat: conformitat amb ISO 19131, requisits mínims INSPIRE, convergència a model BTN25 i BTU 1.0.
  • Universalitat: sistema de coordenades esfèriques, model continu, format de fitxer OGC.
  • Sostenibilitat: dotar al model de senzillesa, eliminant objectes i atributs poc útils. I generar unes especificacions dirigides a compartir informació.

Característiques tècniques principals

Model de dades:

La BTIB està composta per un conjunt d’objectes geogràfics classificats per tipologia i atributs, representats com a punts, línies o polígons segons les seves característiques. El model assegura la continuïtat i consistència entre els elements geogràfics.

ModelDades.png

  • Resolució espacial:

Amb una escala 1:5000, la BTIB ofereix una precisió d’1 metre en la posició horitzontal (X, Y) i 1,25 metres en l’altitud (Z). Les dades es capturen mitjançant restitució fotogramètrica.

  • Sistema de referència:

La BTIB utilitza el sistema de coordenades ETRS89, amb la projecció UTM zona 31N. El sistema altimètric es basa en el nivell mitjà del mar, tal com es mesura al mareògraf de Palma, i les dades altitudinals es refereixen a les estacions permanents GNSS.

  • Captura planimètrica:

Els objectes geogràfics es capturen en la seva posició exacta, amb una dimensió mínima de 3 metres per als elements lineals i 9 m² per als elements superficials.

  • Captura altimètrica:

El relleu es representa per corbes de nivell amb una equidistància de 5 metres, complementat per punts significatius i línies hipsogràfiques. La densitat de punts de cota varia en funció del pendent del terreny.

  • Qualitat i precisió:

Per garantir la fiabilitat de la BTIB, es duen a terme estrictes controls de qualitat que asseguren la correcta localització dels objectes geogràfics i la seva concordança amb la realitat física. Es validen tant la precisió posicional com els atributs associats a cada objecte.

  • Classificació dels objectes geogràfics

Els objectes geogràfics (OG) de la BTIB es classifiquen en 9 grans temàtiques, cadascuna amb una sèrie d'elements geogràfics associats:

  • Relleu: Inclou corbes de nivell, punts de cota i altres elements que defineixen l'altitud i el model de terreny.
  • Hidrografia: Recull elements com fonts, captacions d’aigua, torrents, llacs, embassaments, estanys, piscines i la línia de costa.
  • Xarxa de transport: Inclou infraestructures viàries i ferroviàries i punts associats com quilometratges.
  • Edificacions, poblacions i construccions: Agrupa tota classe d’edificacions, com edifici, edifici industrial, molí, construcció històrica, xemeneia, monuments, torres,  dipòsits, muralles, ponts, pistes esportives, illeta urbana.
  • Serveis i instal·lacions: Representa equipaments com antenes, aerogeneradors, estacions de transport, instal·lacions (esportiva, sanitària, telecomunicacions, hidrocarburs, social, educativa, tractament d’aigües, energia elèctrica, portuària, aeròdrom), cementeri, explotació a cel obert, acumulació de residus entre altres.
  • Coberta terrestre: Defineix superfícies com illes, usos del sòl, salines i albuferes.
  • Punts de referència: punts geodèsics i punts GNSS.
  • Administratiu: Inclou la divisió territorial de municipis i nuclis de població.
  • Noms geogràfics: Recull la toponímia oficial dels elements geogràfics, basada en el Nomenclàtor Geogràfic de les Illes Balears (NGIB), que no ha estat adherida a cap objecte geogràfic anterior per falta de geometria.

Documentació:

Agrupació i simplificació per a la distribució

Per tal de facilitar la visualització i l'ús de la BTIB, els 91 objectes geogràfics definits es distribueixen en 22 capes temàtiques agrupades. Això permet una gestió més senzilla de la informació, mantenint tots els atributs i detalls dels objectes geogràfics originals.

Subproducte

A partir de la BTIB es crea el mapa base de les Illes Balears, d’aquesta manera al visor IDEIB si es consulta un dels dos productes (BTIB o Mapa Base) són els dos homogenis i integrats l’un amb l’altre. Es a dir, a partir de la BTIB es va generalitzant la visualització dels objectes geogràfics per fer-la òptima a cada escala de visualització.

SubproducteBTIB.png

Metadades i distribució

Les metadades associades a la BTIB compleixen amb l’estàndard ISO 19115 i es poden consultar a través del catàleg de la Infraestructura de Dades Espacials de les Illes Balears (IDEIB). La BTIB està disponible per a descàrrega en diferents formats, incloent-hi:

  • Geodatabase (.gdb).
  • Projectes de simbolització (.aprx).
  • Fitxers de metadades (.xml i .pdf).

Més informació i contacte

Per a més informació sobre la Base Topogràfica de les Illes Balears (BTIB) i per sol·licitar dades o suport tècnic, pots contactar amb l’ICGIB a través dels següents canals:

Telèfon: 971 177 870

Correu electrònic: distribucions@icgib.org

Sol·licitud de cartografia