El Nomenclàtor Geogràfic de les Illes Balears (NGIB)

El Nomenclàtor Geogràfic de les Illes Balears (NGIB) és un catàleg ordenat de topònims elaborat per part de l’ICGIB i pels organismes que han elaborat el Nomenclàtor de Toponímia de Menorca (NTM) (l’Institut Menorquí d’Estudis, el Consell Insular de Menorca, l’IDE Menorca i el SILME) amb informació sobre:

  • la seva localització,
  • el tipus d’entitat geogràfica (unitat administrativa, població, construcció, xarxa de transport, hidrografia, accident geogràfic, etc.),
  • i altra informació complementària que identifiqui inequívocament els nostres topònims (escala de visualització, font, organisme competent, prioritat d’ús, nivell de normalització, inici de vida útil, etc.)

El projecte va prendre forma al gener de 2017 en el si de la Comissió de Toponímia de les Illes Balears (formada per membres del Govern, dels consells insulars, dels ajuntaments, de la UIB i per experts en toponímia) i va sorgir arran de la necessitat de disposar d’una única font de consulta toponímica normalitzada i actualitzada consensuada per les autoritats competents, ja que la toponímia que s’estava utilitzant fons aquell moment en diversos àmbits de les diferents administracions de les Illes Balears i en àmbits privats presentava errades, incoherències i usos inadequats.

Objectiu del projecte

El principal objectiu és crear i mantenir una base de dades que incorpori progressivament tota la toponímia normalitzada, estandarditzada i oficialitzada de les Illes Balears a diferents escales que estigui a disposició del públic de manera senzilla i accessible.

Metodologia

Per a la creació de la primera versió de la base de dades del NGIB, com a punt de partida es varen seleccionar diferents fonts de dades que contenien toponímia de les Illes Balears.

Principals_fonts_dades_NGIB.jpg

Amb la informació d’aquestes fonts l’ICGIB va elaborar la base de dades. El següent pas va ser revisar la localització i la tipologia dels prop de 50.000 topònims que hi estan inclosos, a més d’afegir tota la informació referent a la resta d’atributs. Posteriorment, va creuar les dades del NGIB amb les dades del NOTIB per assignar el nom normalitzat a cada topònim que apareixia en el dos reculls. I per fer les tasques corresponents a la toponímia de Menorca, es va comptar amb l’ajuda de Xavier Gomila, investigador principal del Nomenclàtor de Toponímia de Menorca, i dels responsables de l’IDE Menorca del Consell Insular de Menorca i del Servei d’Informàtica Local de Menorca (SILME).

Estructura de les dades

El NGIB ha estat elaborat segons les regles d’implementació de l’especificació D2.8.I.3 INSPIRE Data Specification on Geographical names – Guidelines desenvolupada en el marc de la Directiva INSPIRE.

L’objecte geogràfic bàsic és el lloc anomenat o NamedPlace (l’àrea o l’objecte del món real que rep el nom), representat a la base de dades per una entitat puntual, que pot tenir un o diversos noms geogràfics o GeographicalName (un nom preferent i diversos noms variants), i aquests noms, a més, poden tenir una o diverses pronunciacions o SpellingfOfName.

Aplicacio_MODEL_DE_DADES_NGIB.jpg

A més, la base de dades compta amb informació sobre editors de noms geogràfics, fonts de dades, informadors, organitzacions competents i nuclis de població associats a aquests llocs anomenats.

L’esquema d’aplicació del model de dades del NGIB està estructurat en 3 taules principals, 5 taules secundàries, 10 llistes controlades i 1 tabla auxiliar. És el següent:

Model_de_dades_NGIB.jpg

Documentació: Especificacions i model de dades

Visor NGIB

L’ICGIB ha posat aquest nomenclàtor a disposició del públic mitjançat el visor de la base de dades de l’NGIB que permet el manteniment, l’actualització i la publicació en xarxa per a consulta de dades. Les principals funcionalitats són:

  • Informació: Permet als ciutadans consultar les dades de cada topònim de les Illes Balears.
  • Consulta: Permet fer cerques personalitzades filtrant segons diferents camps d’informació.
  • Gestió: Permet el manteniment i actualització de les dades. Funciona amb usuaris experts en toponímia autenticats com a editors de noms geogràfics i validadors qualificats per verificar les noves incorporacions i els canvis. Permet la gestió i manteniment de dades històriques.

Visor_NGIB.JPG

Aquesta plataforma s’ha desenvolupat utilitzant la base de tecnologia i programari que fa servir actualment l’ICGIB i la Infraestructura de Dades Espacials de les Illes Balears (IDEIB) i ha estat cofinançada amb càrrec al Programa Operatiu de Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) 2014-2020 de les Illes Baleares.

El NGIB, a més, disposa de serveis WMS y REST i es pot descarregar en diferents formats (shp, kml, GeoJSON, cvs, dxf).

Metadades i distribució

Les metadades associades al NGIB compleixen amb l’estàndard ISO 19115 i es poden consultar a través del catàleg de la Infraestructura de Dades Espacials de les Illes Balears (IDEIB). El NGIB està disponible per a descàrrega en diferents formats:

  • Shapefile
  • KML
  • GeoJSON
  • DXF
  • CSV

Per sol·licitar les dades en altres formats cal contactar amb l’ICGIB.

Més informació i contacte

Per a més informació sobre el Nomenclàtor Geogràfic de les Illes Balears (NGIB) i per sol·licitar dades o suport tècnic, pots contactar amb l’ICGIB a través dels següents canals:

Telèfon: 971 177 870

Correu electrònic: info@icgib.org

Sol·licitud de cartografia