La triquinosi
La triquinosi és una malaltia parasitària àmpliament difosa a tot el món que es transmet pels aliments (carn crua o poc cuinada i embotits no sotmesos a tractament tèrmic de porcs, senglars, cavalls, mules i rucs, així com d’altres animals sensibles a aquest paràsit).
La triquinosi en els humans és una malaltia de declaració obligatòria a Espanya, d’acord amb el Reial decret 2210/1995, de 28 de desembre, pel qual es crea la xarxa nacional de vigilància epidemiològica (RENAVE).
A Espanya, les espècies habitualment identificades són Trichinella spiralis i T. britovi. A més, el 2014 s’hi va detectar per primera vegada T. pseudospiralis (no encapsulada).
Les canals de porcs domèstics estan sotmeses a mostrejos sistemàtics als escorxadors, en el marc dels exàmens post mortem, per la qual cosa s’elimina el risc de consum de carn de porc contaminada.
Per contra, la gran majoria dels brots de triquinosi estan associats al consum de senglars caçats per a l’autoconsum i de porcs sacrificats en matances domiciliàries que no s’han sotmès a una anàlisi de triquina. Per això, és molt important prendre les mesures necessàries per prevenir-la.
La manifestació clínica en les persones és molt variable, depenent de la sensibilitat de l’individu, del seu estat immunitari i de la quantitat de larves de triquina ingerides.
La malaltia consta d’una primera fase gastrointestinal i d’una segona fase sistèmica.
Símptomes gastrointestinals: vòmits, diarrees, nàusees i calfreds abdominals.
Símptomes sistèmics: dolor muscular i febre.
El procés es pot complicar amb quadres neurològics i cardíacs.
És imprescindible analitzar, abans de consumir-la, la carn dels porcs que tradicionalment se sacrifiquen per al consum domèstic privat.
Larva de Trichinella spiralis