Normativa
- Reglament (CE) núm. 2160/2003 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de novembre de 2003, sobre el control de la salmonel·la i altres agents zoonòtics específics transmesos pels aliments.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/ES/ALL/?uri=CELEX%3A32003R2160
- El Reglament d’Execució (UE) 2015/1375 de la Comissió, de 10 d’agost de 2015, pel qual s’estableixen normes específiques per als controls oficials de la presència de triquines en la carn, estableix requisits concrets per prevenir la malaltia humana provocada pel consum de carn infectada per triquines, com ara l’obligació de sotmetre tota la carn de porc i senglar destinada a la comercialització per al consum humà a una anàlisi de triquina.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/es/ALL/?uri=CELEX:32015R1375
- Reial decret 1940/2004, de 27 de setembre de 2004, sobre la vigilància de les zoonosis i els agents zoonòtics.
https://www.boe.es/buscar/doc.php?id=BOE-A-2004-16934
- Directiva 2003/99/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de novembre de 2003, sobre la vigilància de les zoonosis i els agents zoonòtics i per la qual es modifica la Decisió 90/424/CEE del Consell i es deroga la Directiva 92/117/CEE del Consell.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/ES/TXT/PDF/?uri=CELEX:02003L0099-20130701&from=EN
- Reial decret 1086/2020, de 9 de desembre, pel qual es regulen i flexibilitzen determinades condicions d’aplicació de les disposicions de la Unió Europea en matèria d’higiene de la producció i comercialització dels productes alimentaris i es regulen activitats excloses del seu àmbit d’aplicació.
https://www.boe.es/buscar/pdf/2020/BOE-A-2020-15872-consolidado.pdf
Article 18. Consum domèstic privat d’ungulats domèstics i carn de caça
1. El sacrifici per a consum domèstic privat d’ungulats domèstics s’ha d’efectuar en els termes que determini l’autoritat competent de la comunitat autònoma, tenint en compte, en particular, les disposicions sobre materials especificats de risc i els subproductes d’origen animal no destinats al consum humà i amb l’observança necessària de les disposicions específiques sobre benestar animal al compliment de les quals obliga, en els casos de consum domèstic privat, l’article 10 del Reglament (CE) núm. 1099/2009 del Consell, de 24 de setembre de 2009, relatiu a la protecció dels animals en el moment de la matança.
2. En el cas de les espècies porcina i equina i de la carn de caça d’espècies sensibles a la triquina, l’autoritat competent de la comunitat autònoma ha d’establir un sistema que permeti que tots els animals se sotmetin a una anàlisi de detecció de triquina abans del seu consum, amb la utilització d’un dels mètodes que estableixen els capítols I i II de l’annex I i, si s’escau, l’annex III del Reglament d’execució (UE) 2015/1375 de la Comissió, de 10 d’agost de 2015.
- El Decret 34/2009, de 19 de juny, pel qual s’estableixen normes per al control sanitari d’animals de l’espècie porcina que es destinen al consum privat, estableix les obligacions de tots els intervinents en la campanya de sacrifici de bestiar porcí per al consum domèstic privat, tals com l’obligació de fer el diagnòstic de tots els animals sacrificats i notificar-ne els resultats a l’autoritat competent. També s’hi detalla el període en què es pot dur a terme el sacrifici dels animals i el desenvolupament de la campanya.
http://boib.caib.es/pdf/2009093/mp10.pdf
- Així mateix, a Espanya hi ha el Pla de Contingència enfront de la Triquina.
https://www.aesan.gob.es/AECOSAN/docs/documentos/seguridad_alimentaria/gestion_riesgos/plan_contingencia_triquina.pdf
- Reglament (CE) 1099/2009 del Consell, de 24 de setembre de 2009, relatiu a la protecció dels animals en el moment de la matança.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/ES/TXT/PDF/?uri=CELEX:02009R1099-20191214&from=EN
- Reial decret 37/2014, de 24 de gener, pel qual es regulen aspectes relatius a la protecció dels animals en el moment de la matança.
https://www.boe.es/boe/dias/2014/02/01/pdfs/BOE-A-2014-1054.pdf